info@drbanuaksoy.com – 0 555 010 8382

Genital Estetik

Genital Estetik
Cinsel bölgedeki organların ve işlevlerinin iyileştirilmesi görünüm olarak daha estetik bir hal kazandırılmasını sağlayan cerrahi uygulamalar bütünü genital estetik olarak adlandırılır

Genital bölge ile ilgili yapılan estetik operasyonlardır.

Vajina estetiği genel olarak genital bölge ile ilgili yapılan estetik operasyonları ifade eder. Bu nedenle vajina estetiği ile ‘genital bölge estetiği’, ‘cinsel organ estetiği’, ‘genital estetik’ ve ‘vajen estetiği’ aynı anlama gelmektedir.

Vajina estetiği ameliyatları estetik, plastik cerrahinin özel bir alanıdır. Vajina estetiği ile ilgili ameliyat ve uygulamaların çoğu ülkemizde ve tüm dünyada bu bölgenin anatomisine hakim estetik cerrahi hekimleri tarafından yapılmaktadır.

‘Vajina estetiği’ ifadesi yanlış yerleşmiştir…

Toplumumuzda yanlış olarak “vajina estetiği” genital bölge estetik ameliyatlarını tarif etmek amacıyla kullanılmaktadır. Halbuki genital bölge ameliyatlarından en sık olan labioplasti ameliyatlarında biz içte kalan “vajina”yı değil, dış genital alanı yani vulvayı kozmetik açıdan düzeltmekteyiz. İç genital sistemin bir parçası olan vajina veya kızlık zarına dokunmayız. Vajina daraltma ameliyatı (vajinoplasti) ise bir estetik ameliyattan çok  tedavi amaçlı bir operasyondur.

Kadınlarda iç ve dış genital sistem kızlık zarı (hymen) ile ayrılmıştır. Yani aslında bir dış genital estetik ameliyatı olan labioplasti ile yapılan işlem bir vajina estetiği değil doğru ifadesi dış genitalyayı tarif eden “vulva estetiği (vulvoplasti)” olmalıdır.

Vajina estetiği ameliyatlar nelerdir?

Vajina Estetiği Ameliyatları

  • İç dudak estetiği (Labioplasti, labia minora cerrahisi, labia minora redüksiyonu, labia minora estetiği, labio minoraplasti),
  • Klitoral hudoplasti (Clitoral hoodoplasty- Klitoris üzeri cilt katmanlarının alınması),
  • Vajinoplasti (Vajinanın cerrahi olarak daraltılması, sıkılaştırılması),
  • Perineoplasti (Perine adı verilen vajina ile makad arası bölgenin estetik olarak düzeltilmesi, doğum dikiş izlerinin alınması, düzeltilmesi),
  • G Noktası Büyütülmesi (G spot augmentation),
  • Puboplasti (Alt kasık bölgesi olrak bilinen ‘Pubis’ tümsekçiğinin estetiği),
  • Labio majora büyütülmesi (Labio majora augmantation, Büyük dudaklara yağ dolgusu),
  • Labio majora sıkılaştırma (Büyük dudakların sıkılaştırılması, dolgunluk kazandırılması),
  • Genital bölge renk açma (Koyulaşan genital alanda renk açma ile ilgili uygulamalar),
  • Kızlık zarı dikimi (Himenoplasti)

Genital estetik düzeltici ameliyatlar, revizyon operasyonları (yeniden gözden geçirme ameliyatları) olarak da bilinir.

Son yıllarda sayısı gittikçe artan şekilde jinekolog ve estetik plastik cerrahlar tarafından vajina estetik ameliyatları yapılmaya başlamıştır.

Vajina estetiği ile ilgili ameliyatlar tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Maalesef deneyimli olmayan hekimler tarafından yapılan labioplasti, vajina daraltma ve perineoplasti gibi ameliyatlardan sonra mağdur duruma düşen hastalar ‘düzeltici operasyonlar’ için yeniden kendi doktorlarının veya güvendikleri başka cerrahların kapısını çalıyorlar. Genital estetik düzeltici ameliyatlar, revizyon operasyonları (yeniden gözden geçirme ameliyatları) olarak da bilinir.

Hangi nedenlerle genital estetik sonrası şikayetler oluşuyor?

Labioplasti ameliyatı sonrası en sık izlenen şikayetler arasında:

Erken dönemde

  • Dokunun iyi iyileşmemesi, ödem (şişkinlik) ve ağrı,
  • İki dudak ucunun birbirine simetrik olmaması,
  • Ameliyat sonrası kalan dokunun istenilenden daha fazla olması,
  • Ameliyat sonrası kalan dokunun istenilenden daha az olması,
  • Tüm dudakların alınması,
  • Klitoris üzeri dokunun kalması ile istenmeyen ‘mikropenis’ şeklindeki görünüm,
  • Dikiş izlerinin belirgin şekilde kalması,
  • İdrar yaparken idrarın bacaklardan aşağıya sızması gibi problemler en sık olarak görülen sorunlardır.

Vajina daraltma ameliyatları sonrası en sık izlenen şikayetler arasında:

  • Vajinanın yeterince daraltılmaması sonucunda, cinsel ilişki sırasında his ile ilgili hiçbir değişikliğin olmaması,
  • Vajina daraltma sonrası vajinanın ileri daraltılması sonucunda ilişkide acı hissinin yaşanması,
  • Vajina girişinde asimetrik bir görünüm oluşması,
  • Vajina girişinde cerrahi dikiş izlerinin kalması.

Tüm bu nedenler sonucunda revizyon ameliyatları, yani vajinanın ikinci bir operasyonla düzeltilmesi gerekli hale gelebilir.

Kozmetik jinekoloji tıbbın çok özel bir ilgi alanıdır. Pek çok jinekolog veya plastik estetik cerrah belki de hayatları boyunca hiç böyle bir operasyonu görmemiş bile olabilirler. O yüzden bu konuda bilgi ve tecrübe son derece önemlidir.

Komplikasyon (ameliyata bağlı problemler) her cerrahi girişim için mevcuttur. Ancak deneyimli ellerde cerrahi komplikasyon riskleri en aza indirmek mümkündür. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan vajina estetiği ameliyatlarında revizyon ile ikinci bir düzeltici operasyon gereksinimi son derece azdır.

Genital estetik ameliyatları düzeltilebilir mi?

Kliniğimizde yaptığımız düzeltici (sekonder) operasyonlar ile tüm bu problemlerden de kurtulmak mümkün. Ancak her zaman için operasyonun ilk baştan yapılmasının sonradan yapılan düzeltmeye oranla çok daha başarılı olduğunu unutmamak gerekli.

Burada unutulmaması gereken diğer nokta da hayatınızda bir kez geçireceğiniz bu tür özel operasyonlar için öncelikle doğru merkezi bulmanızdır. Çünkü pek çok jinekolog veya plastik estetik cerrah belki de hayatları boyunca hiç böyle bir operasyonu görmemiş olabilir. Komplikasyon (ameliyata bağlı problemler) her cerrahi girişim için mevcuttur. Ancak deneyimli ellerde cerrahi komplikasyon riskleri en aza inmektedir.

Vajina Darlığı

Vajina bazı özel durumlarda normalden dar olup ilişki sırasında ağrılara sebep olabilir. Vajina darlığı cinsel ilişki sırasında ağrı şikayetine neden olabilir. Cinsel ilişkide ağrı, acı şikayetine tıbbi literatürde “disparoni (dyspareunia)” adı verilmektedir. Vajina darlığı sorunu yaşayanlarda ‘vajina genişletme’ amacıyla ameliyatlar yapılmaktadır.

Vajina darlığı doğuştan olabildiği gibi geçirilmiş bir takım vajinal ameliyatlar veya normal doğumlarda atılan sıkı dikişler sonrasında da gelişebilmektedir. Sonradan veya doğuştan vajinanın normalden dar olması cinsel ilişkide ağrı oluşturmakta ve bu nedenle vajinal genişletici operasyonlara gerek duyulmaktadır.

Vajina darlığı neden olur?

Vajina darlığı en fazla vajina daraltma ameliyatlarından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu ameliyatlar mesane sarkması veya rektum denilen barsak en uç kısmındaki fıtıklaşmayı düzeltmek için de yapılabilir.

Tüm vajinal cerrahi ameliyatlar ve normal doğumlarda atılan “epizyo dikişleri” vajinal esnekliğini bozabilir ve vajina girişini daraltabilir. Bu hastalarda vajina genişletme ameliyatları ile birlikte ‘perine estetiği’ adı verilen doğum dikiş izleri de düzeltilmektedir.

Yine, vajinadan aşağıya sarkan rahmin çıkartılması “Vajinal Histerektomi Ameliyatı (VAH)” olarak bilinmektedir. Vajinal histerektomi ameliyatları da vajinanın normalden daha kısa ve dar bir hale gelmesine bağlı olarak cinsel penetrasyon (birleşme) sırasında ağrıya neden olabilmektedir.

Doğumda bebeğin başının çıkması sırasında yapılan kesiler “epizyo kesisi” olarak bilinmekte ve plasentanın ayrılmasından sonra dikilmektedir. Düzgün yapılmayan cerrahi onarımlar sonucunda vajinal girişte darlık veya nedbe dokusu oluşumuna bağlı disparoni (ağrılı birleşme) şikayetleri oluşabilmektedir.

Bazı durumlarda genetik olarak veya doğuştan vajina darlığı söz konusudur. Vajina genişletme ameliyatları doğuştan gelen veya sonradan kazanılmış vajina darlığı problemlerinde uygulanabilmektedir.

Vajina normalden fazla daraltılırsa ne olur?

Vajinanın cerrahi operasyon sonrasında normalden fazla daraltılması kişilerde cinsel ilişkide ağrının oluşmasına neden olmaktadır.

Cinsel ilişkide ağrı hisseden bir kadının haz alması mümkün değildir. Hazzın yeterince oluşmaması ise vajinal ıslanmanın azlığına neden olmakta bu durum da cinsel ilişki sırasındaki ağrıyı arttırmaktadır. Bu şekilde oluşan bir kısır döngü zaman içinde kendisini cinsel isteksizliğe ve cinsel ilişki sıklığında azalmaya bırakmaktadır. Vajina genişletme operasyonu ile tüm sorunlar giderilebilecektir. Günümüzde lazerle vajina girişi genişletilerek de vajina darlığı sorunu kolay yoldan giderilebilmektedir.

Vajina darlığı nedeni ile yapılan vajinal genişletme ameliyatlarındaki temel amaç cinsel ilişkinin yeniden normal (ağrısız, acısız) hale kavuşturulmasıdır.

Tüm cilt dokusunda olduğu gibi yaşla birlikte kişilerde genital bölgelerde de incelmeler, sarkmalar, kırışıklıklar ve çöküntüler görülebilmektedir. Bu nedenle büyük dudaklara dolgu işlemleri yapılabilmektedir. Genital bölgeye dolgu enjeksiyonu özellikle son yıllarda popüler hale gelmiştir.

Büyük dudaklara dolgu enjeksiyonu

Genital alanda, iç dudakların dışında, üzeri tüylerle kaplı dış dudaklar bulunmaktadır. Dış dudaklara ‘büyük dudaklar’ veya latince ismi ile ‘labia majora’ veya ‘labia externa’ isimleri de verilir. Çoğul olarak değil de tekil olarak ifade edersek ‘labium majus’ (dış dudak) ismi kullanılır. Bu nedenle büyük dudak dolgusu ‘labium majus enjeksiyonu’ veya ‘labia majora dolgusu’ gibi değişik isimlerle ifade edilmektedir. Diğer bir ismi de ‘labia majora augmentasyonu’ dur.

Büyük dudaklar neden sarkar?

Özellikle yaşlanma ile büyük dudaklardaki cilt dokusu direncini kaybetmekte, sarkmakta ve kırışık bir görünüm kazanmaktadır. Bu durum en çok kişinin kolajen bağ dokusunun genetik açıdan iyi olmamasına bağlıdır. Sigara, alkol kullanımı, bazı cilt hastalıkları, mantar enfeksiyonuna bağlı kronik kaşıntılar, hızlı kilo alıp vermeler, kronik irritasyon (tahriş),yaşlanma ve menopoz büyük dudaklarda sarkmaya neden olabilir. Genital bölgeye yapılan dolgu enjeksiyonları ile bu tür sarkmaların giderilmesi amaçlanmaktadır. Labia majoraları çık sarkmış hastalarda bazen cilt çıkartıcı işlemler de uygulanabilmektedir.

Genital bölge dolgusu nasıl yapılır?

Genital bölge dolgusundaki amaçlar dış genital alanın daha parlak, düzgün ve gergin bir hal kazandırılmasıdır.

Büyük dudak dolgusu iki şekilde yapılmaktadır.

1) Genital bölgeye hyaluronik asid enjeksiyonu: Her iki dudak içine yapılan hyaluronik asid enjeksiyonu ile büyük dudaklar daha dolgun hale gelmektedir. Hyaluronik asid (HA) dolgusu, klinik ortamında lokal anestezi eşliğinde yapılan basit bir uygulamadır. Dolguların kalıcılık süresi genelde 6 ay ile 1 yıl arasıdır. Problemin derecesine göre kullanılacak dolgu miktarı değişebilir. Belirli periyodlarla işlemin tekrarlanması gerekir.

2) Genital bölgeye yağ enjeksiyonları: Karın, bacakların iç kısmı veya kalçadan ‘liposuction’ ile alınan yağ dokusu incelen genital alanlara özel bir kanül ile enjekte edilmekte ve böylece çökük görünen genital bölgeler daha dolgun hale gelmektedir. Genital bölgeye yağ enjeksiyonları hem kişinin kendi dokusundan elde edilmesi hem de istenilen miktarda verilebilmesi açısından avantajlıdır. İlk seans uygulanan yağın tamamının canlı kalamayacağı düşünülerek gerekenden bir miktar fazla enjeksiyon yapılabilir. Hastanın istemine ve gereklilik durumuna göre tekrarlayan seanslar yapılabilir.

Lazerle genital bölge sıkılaştırma

Bazı durumlarda dolgu işlemi yapılmaksızın dış genitalyaya yapılan lazer uygulaması ile gerginleştirme de yapılabilmektedir. Lazerle dış genitalyadaki kolajen bağ dokusu artışına paralel olarak büyük dudaklar sıkılaşmakta, daha parlak ve canlı bir görünüm kazanmaktadır.

Lazerle büyük dudakların daha dolgun ve canlı görünüm kazandırılması ‘Vulva tightening’ olarak da bilinmektedir. Bazen de aynı seansta lazerle genital bölge renk açma işlemi de yapılabilir (Vulva bleaching). Buradaki ‘vulva’ kelimesi dış genital alanı tarif eder.

Genital bölgeye+ dolgu enjeksiyonu ve psikolojik kazanımlar

Dış genital bölgedeki büyük dudaklara yapılan dolgu enjeksiyonları ve sıkılaştırma uygulamaları ile büyük dudakların daha parlak, daha genç, sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu şekilde psikolojik yararlar sağlanmaktadır. Dış genital bölge bir bütün olarak ele alınmalı ve hastaya mevcut problemlerine yönelik çözüm seçenekleri sunulmalıdır.

Kadınlarda orgazm fonksiyonunu sağlayan kabul edilmiş ana organ klitoristir. Çoğu otör hem ilişki sırasında (vajinal orgazm) hem de dışarıdan sürtünme ile (Klitoral orgazm) orgazmı sağlayan asıl organ olarak klitorisi görür. Daha nadiren bazı bilim adamları ise cinsel ilişki sırasındaki orgazmdan G noktasını, dışarıdan sürtünme ile oluşan orgazmdan klitorisi sorumlu tutar.

İlk defa ABD’de uygulanmaya başlayan G noktası büyütme işlemi tüm dünyada yankı bulmuştur. G noktası büyütme işlemindeki ana amaçlar cinsel ilişki sırasında orgazmı kolaylaştırmak ve cinsel hazzı arttırmaktır.

G noktası nedir?

G noktası (G Spot) vajina ön duvarda, idrar kanalı (üretra) çevresinde ve “skene bezleri” adı verilen salgı bezlerinin yoğunlaştığı bölgeye verilen isimdir. Dolayısıyla G noktası aslında Türkçe ’de kullanıldığı gibi bir nokta değil, bir bölgenin ismidir. Bu nedenle İngilizce ’de ‘G Spot’ olarak geçer. G noktası büyütme işlemi de ‘G Spot Augmentation’ olarak geçmektedir.

Skene bezlerinin işlevi nedir?

Kadınlarda vajina ön duvarında dağınık halde bulunan skene bezleri aynı erkekteki prostat bezi gibi erektil özelliktedir ve cinsel ilişki sırasında kasılarak salgı üretme özelliğine sahiptir. Yine skene bezleri erkekteki prostat bezi gibi idrar kanalı (üretra) çevresinde bulunmaktadır.

G noktası nerededir?

G noktası vajinanın giriş kısmından yaklaşık 3 cm kadar içeride ve vajinanın üst duvarında bulunmaktadır. Aslında anatomik bir oluşumdan çok, fonksiyonel bir bölgenin ismidir. Bu bölge bazı kadınlarda oldukça duyarlıdır.

Kadınlarda vajina ön duvarda bulunan farklı bir bölge olarak ilk defa Grafenberg tarafından 1950 yılında “International Journal of Sexology” isimli dergide yayımlanmıştır. Aslında Grafenberg kadınlardaki pek çok haz bölgesini tanımlarken, bunların arasında vajinanın ön duvarındaki bir bölgeden de bahsetmekteydi.

Grafenberg öldükten sonra aynı klitoris gibi haz bölgesi olarak kabul edilen bu nokta, kendisini ilk kez tanımlayan bilim adamının isminin baş harfi kullanılarak G Noktası (G spot) olarak tanımlanmıştır. Bazı otörler tarafından kadınlarda hazzın en yoğun olduğu bölge olarak halen klitoris olarak görülmekte ve G noktasının varlığına hala şüphe ile bakılmaktadır.

Yine de pek çok bilim adamı ve seksolog tarafından, G noktasının kadınlarda klitoristen sonraki en hassas bölge olduğu düşünülmektedir. G noktası hyaluronik asid ile büyütme işlemi ilk defa Los Angeles / ABD’de Jinekolog Dr. David Mattlock tarafından uygulanmış, daha sonra da tüm dünyaya hızla yayılmıştır.

G noktası büyütme işlemi nasıl yapılır?

G noktası büyütme işlemi özellikle cinsel hazzı arttırma ve orgazm fonksiyonunu kolaylaştırmak amaçları ile yapılmaktadır. G noktası büyütme işlemi öncesinde iyi bir jinekolojik muayene ve cinsel öykünün alınması şarttır. Uygun hasta grubunda oldukça iyi sonuçlar alınabilmektedir.

G noktasının büyütülmesinin ne gibi yararı olabilir?

G noktası büyütülmesi sonucunda kadınlarda cinsel penetrasyon (birleşme) sırasında zevk alımı artmaktadır. Buna paralel olarak orgazm olabilirlik sağlanabilmektedir. G noktası büyütme operasyonları kadınlarda en sık olarak cinsel hazzın arttırılması için ve anorgazmi (orgazm olamama) tedavilerinde kullanılmaktadır. Bazı kadınlar ele mastürbasyon yaparak orgazm olabilirken cinsel ilişki sırasında orgazm olamama sorunu ile karşı karşıyadırlar. Bu durum ‘koital anorgazmi’ (coital anorgasmia) olarak bilinmektedir.

G noktasının dolgu enjeksiyonu ile büyütülmesi işlemi özellikle koital anorgazmi sorunu yaşayan kadınlarda uygulanmaktadır.

G noktası büyütme işlemi nasıl yapılır?

G Noktası büyütücü işlem hastanın ağrı duymaması amacı ile genellikle lokal anestezi eşliğinde (o bölgenin enjeksiyonla uyuşturulmasıyla) yapılabilmektedir. Hasta tarafından G noktasının tespitinin yapılmasından sonra o bölgeye dolgu enjeksiyonu yapılmaktadır.

G noktasının büyütülmesi için:

  1. Hyaluronik asid içeren dolgu maddeleri,
  2. Liposuction ile alınan yağ dokusu ile dolgu işlemi uygulanabilir.

G noktasının büyütülme işlemi cerrahi bir ameliyat değildir ve riskleri yok denecek kadar azdır. İşlem ortalama olarak 1 dakikadan az sürer.

İşlem sonrası nelere dikkat etmek gereklidir?

G noktası büyütme işlemleri ameliyat kapsamında değildir ve daha basit bir işlem olarak görülmektedir. İşlem sonrası hastaların dikkat etmesi gereken özel bir şey yoktur. Hastalar hayatlarına normal bir şekilde devam edebilirler.

G noktası büyütüldükten sonra ne zaman ilişkiye girilebilir?

İşlemden hemen sonra (aynı gün içerisinde) ilişkiye girilebilir.

Dolgu maddeleri ne kadar süre ile kalıcıdır?

Yapılan dolgular kişinin vajinasında ortalama 6-9 ay kadar kalıcıdır. Daha sonra vücuttan emilmektedir. İşlemin tekrar tekrar yapılmasında ise bir sakınca yoktur. G noktası büyütme işlemi yağ dolgusu ile yapıldığında kalıcılık çok daha uzun sürmektedir.

G noktası büyütme ve hastalarımızdan gelen bilgiler nelerdir?

G noktası büyütme, dolgu enjeksiyonları her ne kadar dünyada sık olarak uygulanan yöntemlerden olsa da ülkemizde çok az sayıda  hekimin pratik deneyimine girmiştir. Tarafımızca yaptığımız G noktası büyütme işlemleri için yapılan enjeksiyon uygulamalarından sonra hastalarımızdan aldığımız geri bildirimlere göre; hastalarımızda cinsel ilişki dönemlerindeki haz ve orgazmın sıklığı belirgin düzeylerde artmaktadır.

G noktasının hyaluronik asid ile büyütme ve hassaslaştırma işlemi son yıllarda yerini genital plateletten zengin plazma enjeksiyonlarına bırakmıştır. Genital Plateletten Zengin Plazma, özellikle klitoris ve G spot bölgesinde hassaslaşma sağlayarak orgazm fonksiyonunu kolaylaştırmaktadır. İşlem O shot (Orgazm aşısı) olarak da bilinir.

Doğum İzlerinin Düzeltilmesi Ameliyatları

Doğum dikişlerinin kötü bir görünüm sergilemesi pek çok kadın için sorun oluşturmaktadır.

Doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik yönden daha hoş bir görünüm kazandırılması ‘perine estetiği’ olarak da bilinir.

Perine Bölgesi Estetiği Nedir?

Perine; vajina ile anüs (makad) arasında kalan genital bölgenin ismidir. Genellikle doğum dikiş izlerinin düzeltilmesi, estetik olarak daha düzgün bir hale getirilmesi ‘perineoplasti’ yani ‘perine bölgesi estetiği’ olarak bilinmektedir. Ancak doğum yapmamışlara da ‘perine’ adı verilen vajina ile anüs arasında katlantılar, cilt fazlalık ve kırışıklıkları nedeniyle perineoplasti (perine bölgesi estetiği) yapılabilmektedir.

Perineye doğum kesileri neden yapılır?

Normal doğum sırasında bebeğin başının rahat çıkması ve düzensiz yırtıkların oluşmasının engellenmesi amaçları ile ‘perine’ adı verilen vajina ile makad arasındaki yerin sağ tarafına makasla bir kesi yapılmaktadır. Doğumu kolaylaştırmak için yapılan bu sağ perine kesisine ‘epizyo kesisi’ , ‘epizyotomi kesisi’ veya ‘doğum kesisi’ adları verilmektedir. Normal doğum sonrası iyi iyileşmeyen veya daha sonra enfeksiyon kaparak açılan epizyotomi izleri hem psikolojik hem de fiziksel yönden kadınlarda pek çok rahatsızlıklara yol açabilir.

Normal doğumdan kalan dikiş izlerinin genital estetik düzeltilmesi, vajina ile makad arası cilt katlantılarının temizlenmesi ve estetik olarak bu genital bölgenin hoş bir görünüm kazandırılması ameliyatına ‘Perineoplasti’ (Perine estetiği) adı verilmektedir.

Perineoplasti – Perine estetiği en sıklıkla vajina daraltma ameliyatları ile birlikte, eş zamanlı olarak yapılmaktadır. Hatta bazı durumlarda labioplasti ve klitoris estetiği ameliyatları ile de birlikte uygulanabilmektedir.

Doğum dikiş izleri neden kötü iyileşir?

Bebeğin çıkmasından hemen önce yapılan epizyo kesisinin doğumdan sonra iyi bir şekilde onarılması gerekmektedir. Aksi takdirde doğum sonrası dönemlerde bu bölgede yara iyileşmesinin kötü bir şekilde gerçekleşmesi sonucunda nedbe (skar) dokusu kalabilmektedir.

Özellikle evde yapılan doğumlar da sık ortaya çıkmaktadır. Ayrıca doğum sonrası dikişlerin iltihap kaparak açılması, bebeğin vajinal kanaldan çıkarken yırtarak çıkması perine bölgesine hasar vermektedir. Özellikle zor doğumlarda (bebeğin normalden iri olması, bebeğin baş çapının normalden geniş olması, vajina girişinin dar olması, çatı darlığı) doğum yırtıkları oldukça fazla olmaktadır.

Doğum dikiş izleri düzeltilmezse ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir…

Kötü iyileşmeye bağlı olarak gelişen nedbe dokusu seksüel ilişki sırasında ağrıya (disparoni) sebep olabilir. Bu durum zamanla çiftlerde cinsel isteksizlik ve tatminsizliği de beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca doğumdan sonra değişikliğe uğramış ve kötü görünen bir vajina kadınlarda güven eksikliğine, eşinden utanmaya ve psikolojik bir takım problemlere de zemin hazırlamaktadır.

Epizyo skarlarının (nedbe dokunsun) çıkartılarak düzeltilmesi operasyonuna “epizyo skarektomi” adı verilmektedir. Epizyo skarlarının çıkarılması operasyonları tek başına da yapılabileceği gibi genellikle vajina daraltıcı ameliyatlar (vajinoplasti operasyonu) ile birlikte de yapılmaktadır.

Perine bölgesi estetiği nasıl yapılır?

Perine bölgesinin anatomik olarak düzeltilmesi, varsa doğum dikiş izlerinin temizlenmesi, vajina ile anüs arası cilt katlantılarının (doku fazlalıklarının) alınması ‘perine estetiği’ (Perineoplasti) kapsamındadır. Bu tür operasyonlar kozmetik ve işlevsel amaçlarla yapılmaktadır. Kozmetik yönden genital bölgenin estetik açıdan daha iyi görünmesi sağlanırken işlevsel yönden de seksüel ilişki sırasında ağrı, acı gibi sorunların giderilmesinde fayda sağlamaktadır.

Doğum dikiş izlerinin giderilmesi nasıl yapılır?

Doğumdan kalan dikiş izleri ‘epizyo skarları’ ismi ile anılmaktadır. Bazen buradaki dikiş izleri kabarık, bazen de çöküntü halde olabilir. Kötü iyileşmiş bu izlerin çıkartılmasına da epizyo skarektomi adı verilir. Epizyo skarektomi operasyonu genel olarak lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturma ile) yapılmakta ve 30 dakika kadar sürmektedir.

Normal doğum yapmamışlarda perine bölgesinde cilt katlantıları fazla ise yapılan perine estetiği ameliyatları da ortalama 30 ile 45 dakika arasında sürmektedir. İşlem süresi problemin derecesine göre değişmektedir. Operasyon sorası ağrı ve kanama yok denecek kadar azdır.

İşlemi yaptıran hastalar 3 günde işlerinin başına dönebilirler. Genelde 1.5 ay sonrasında cinsel ilişki serbest hale gelmektedir.

Perine estetiği genelde vajina daraltma ile birlikte yapılır…

Tarafımızdan yaptığımız doğum izlerinin çıkarılması operasyonları çoğunlukla vajina daraltma (vaginoplasti) operasyonları ile aynı zamanda yapılmaktadır. Perineoplasti ameliyatlarının sonuçları son derece yüz güldürücüdür.

Pubis estetiği veya pubis tepesi estetiği son zamanlarda hastalar arasında talep edilen uygulamalar arasındadır.

Pubis tepesi nerededir?

“Mons pubis”genital bölgenin ön kısmını oluşturan, yüksek ve üzeri kıllarla örtülü bir alanın ismidir. Bazı kadınlar pubis üzeri tümsekcikten rahatsız olabilirler. Özellikle bikini, mayo giyme sırasında dışarıdan belirgin hale gelen bu görünüm psikolojik bazı şikayetlere yol açabilir.

Pubis estetiği (Monsplasti) nedir?

Genital bölgeye uygulanan dolgu işlemin tam tersi olarak normalden kalın olan “mons pubis” ten de cilt altı yağ dokusu çıkartılarak daha ince bir görünüm kazandırılabilmektedir. Mons pubis tümsekçiğinin küçültülmesine ‘Monsplasti’ adı verilmektedir.

Pubis estetiği üç şekilde yapılabilir

  1. Liposuction: Pubis üzerindeki yağ dokusunun liposuction ile alınması, böylelikle pubis tümseğinin inceltilmesidir.
  2. Lipoliz: Pubis üzerinden cilt altı kısmına yapılan bazı enjeksiyonlar ile cilt altı yağının eritilmesi. Ağrısız ve cerrahisiz bir işlem olduğu için avantajlıdır.
  3. Cerrahi işlem: Ameliyatla cilt katmanının alınması ve bu bölgenin düzleştirilmesi. Küçük bir karın germe operasyonu gibi pubis tümsekçiği cerrahi olarak küçültülebilmektedir. Cerrahi işlem yalnızca pubis bölgesinde ileri düzeyde katlantı ve fazlalık şikayeti olanlarda uygulanmaktadır.

Pubis estetiği diğer ismi ile monsplasti ameliyatı, özellikle mons pubis bölgesi ile ilgili sorun yaşayan hastalar için çözümler üretmektedir.