info@drbanuaksoy.com – 0 555 010 8382

Medikal Estetik

Medikal Estetik

Non-İnvaziv ve Minimal İnvaziv teknoloji ve teknikleri ile daha sağlıklı ve genç görünün…

Dolgu nedir ?

Dolgu uygulaması basitçe bir çukurun veya çöküklüğün doldurulması olarak düşünülebilir. Bazen de düz bir yüzeyin daha belirgin hale gelmesi için uygulanabilir. Yüzümüzde yaşlanma veya genetik faktörler nedeniyle oluşan bazı kırışıklıklar, istenmeyen çizgiler, çukur ve çöküklükler için, hacim kazanmasını istediğimiz alanlar için dolgu maddeleri kullanmaktayız.

Bu yöntemde vücudun doğal maddelerinin çok yakın benzerleri cilt altına enjekte edilir. Dolgu maddesi olarak en çok kullanılan ürün hyalüronik asittir ve tüm canlılarda doğal olarak bulunur. Hyalüronik asit kendi hacminden daha fazla su tutar ve enjekte edildiği yerde uzun süre şeklini muhafaza edebilir. Vücutta doğal olarak bulunan bu madde alerji yapmaz, belirgin bir yan etkisi ve riski yoktur. Son dönemde hyaluronik asit dışında başka malzemelerden yapılmış doku onarımını uyaran ürünler de kullanılmaya başlanmıştır. Bu ürünlerle de sonuçlar oldukça yüz güldürücü olup dezavantaj olarak etkileri daha geç ortaya çıkmakta fakat etki daha uzun sürmektedir.

Dolgu maddesi ile yağ enjeksiyonu arasındaki karşılaştırma

Dolgu madde enjeksiyonları ameliyathanede yapılan yağ enjeksiyonu ile doldurma gibi girişimlere göre oldukça daha kolaydır. Kremlerle yapılan hafif bir anestezi sonrası yaklaşık 15-30 dakika gibi kısa sürede uygulanır. İşlem yapıldığı anda hemen sonuç gözlenir ve sonucu görmek için beklemek gerekmez. Yağ enjeksiyonlarına göre dezavantajı kalıcılık ve maliyet olabilir. Her hasta bireysel olarak değerlendirilmeli ve uygun olan yöntem tercih edilmelidir.

Uygulama bölgeleri nelerdir?

  • Burun kanatlarından dudak yan taraflarına uzanan çizgiler (nazolabial çizgiler)
  • Dudak kenarlarından çeneye doğru aşağıya inen çizgiler
  • Dudak üstündeki mimik çizgileri (perioral çizgiler)
  • Sivilce ve yara izleri
  • Dudak dolgunlaştırma ve kontörü
  • Elmacık kemiği ve yanak dolgunlaştırılması
  • Göz çevresi kırışıklıkları
  • Alın kırışıklıkları
  • Çene kemiğinde düz hat yapmak (Jawline uygulamaları) ve çene ucunu ilerletmede
  • Yüz asimetrilerinde

Uygulama süresi ve devamlılığı nasıldır?

Tek seans ortalama 30-40 dakika sürer.  Uygulama öncesi işlem yapılacak bölge lokal anestezi kremlerle veya iğnelerle uyuşturulur. Çok ince bir iğne veya kanül denilen künt uçlu iğne ile derinin istenilen tabakasına ürün enjekte edilir. Genellikle tek seans olarak uygulanır. İlk kez yapılıyorsa 10-15 gün sonra kontrol amaçlı bir seans daha gerekebilir. Kullanılan dolgunun niteliği ve kişinin cilt yapısına göre etki ortalama 9-12 ay devam eder, sigara içenlerde bu etki süresinin daha az olduğu gözlemlenmiştir. Mutlaka yüz anatomisini bilen bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Dudak dolgunlaştırma nasıl görünür?

İnce dudakların dolgunlaştırılması , dudak sınırının belirginleşmesinde veya dudaklardaki asimetrinin düzeltilmesinde uygulanır. Her bireyin dudak şekli ve yapısı farklıdır. Yapılan uygulamada bireysel planlama yapılmalıdır ve hasta bu konuda bilgilendirilmelidir. Çok ince dudaklarda çok kalın dolguların verilmesi veya fazla miktarlarda yapılan enjeksiyon dudak dokusu ürünü bir anda kabul edecek esneklikte olmadığı için çevre dokulara yayılım, ödemlenme olmakta ve hastaların da istemediği ördek dudak görünümü ortaya çıkmaktadır. İnce dudaklarda akışkan ürünler tercih edilmeli, az miktarda yapılmalı, daha dolgun görünüm isteniyorsa dudak örtüsü esnekliğine bakılarak belirli zaman aralıkları ile uygulamalar tekrarlanmalıdır.

Dolgu ile yüz şekillendirme:

Son yıllarda ameliyatsız estetik işlemler yaygınlık kazanmaktadır. Bunun sebebi öncelikli olarak işlemlere daha erken yaşta başlanılması, normal hayata hızlı dönüş istemi, maliyet ve zamandan tasarruf etme istemidir. Yüz germe ameliyatları yerine daha erken yaşta yapılan takviye işlemlerle ameliyat zamanı geciktirilebilmektedir. Yaşlanma ile sadece cildimiz sarkmamakta kemik dokumuz hacim kaybetmekte, kemik ile deri arasındaki bağlar gevşemekte, yağ dokusu incelip yerçekimine uygun olarak hareket etmektedir. ciltteki elastikiyet kaybı ve kırışıklıklar da bu duruma katkı sağlamaktadır. Yeni nesil hacim vermekle birlikte liftin etkisine sahip dolgular hem kemikleri desteklemekte, hemde boşalan alanaları doldurmaktadır. Aynı zamanda cilt kalitesini de artırmaktadır. Yüz şekillendirmede ihtiyaca göre en çok uygulama yapılan bölgeler; elmacık kemiği üstleri, yanaklar, göz altları ve çene bölgesidir. Bazı hastalarda şakak bölgesinde derinleşme çok fazla olmakta, bazı hastalarda da çene ve dudak çevresi daha erken yaşlanmaktadır. Hastanın problemine uygun olarak dolgularla destekleme yapılması daha genç görünüm sağlamakta faydalıdır. Bu uygulamalar yapılırken anatominin ve yaşlanma fizyolojisinin iyi bilinmesi şarttır, buna göre ihtiyaç duyulan alanlara gerektiği kadar dolgu uygulaması yapılması doğal görünüme kavuşulmasını sağlayacaktır.

Göz altı dolgu uygulamaları 

Göz altı ve göz çevresi problemleri erken yaşlarda bile görülebilen sorunlardandır. Göz çevresi kazayağı dediğimiz ince çizgiler toksin uygulaması ile tedavi edilebilirken göz altındaki derin çukurluk probleminin dolgu uygulaması ile çözümü mümkündür. Alt göz kapağı ince kırışıklıklarına dolgu uygulamasının faydası olurken çizgileri tam geçirmesi beklenmemelidir. Göz altı dolgu uygulamasında ışık dolgusu olarak da bilinen dolguyu kullanmaktayız. Bu bölgede yapılan işlem kadar kullanılan ürün de önem arzetmektedir. Işık dolgusunun içerisinde hyalüronik asit dışında göz kapağı cilt kalitesini artıran destek vitaminler de bulunmaktadır. Göz altı dolgu uygulaması lokal anestezi krem sürülmesini takiben iğne veya kanül yardımıyla yapılabilir. Göz altının bir seferde çok fazla doldurulması veya dolgunun derine değil de. çok yüzeye verilmesi göz altında ödem ve renk değişikliklerine sebep olabilir. Bu nedenle dikkatli ve kontrollü uygulama yapılmalı, uygulama 2 seansta tamamlanmalıdır. Göz altı bölgesi hassas bir bölge olduğu için her hastada değişen oranlarda ödem gözlenebilir fakat enjeksiyona bağlı bu şişliğin 7-10 gün içerisinde gerilemesi beklenir. Tek seferde yeterli miktarda düzelme sağlanamamışsa 1 ay sonra yeni bir uygulama yapılabilir.

Cilt bakımı; cildin derinleme temizliğinin yapılması, ölü dokuların uzaklaştırılması ve cilde nem verici ürünlerin uygulanması işlemidir

Cilt bakımı işlemi yapılırken hastanın cildinin analiz edilmesi ve cilt tipine uygun ürünlerin kullanılması önemlidir. Cildin kuru, hassas veya yağlı olması, cilt kalınlığı, ciltteki problemler, lekeler, gözenek açıklığı, kırışıklık, siyah nokta (komedon) oluşumu, akne problemi ve izler ayrıntılı olarak değerlendirilmeli ve işleme başlanmalıdır.

Günümüzde sayısız cilt bakım ürünü ve bakıma yardımcı cihaz bulunmaktadır. Önemli olan hastanın streril koşullarda, cilt tipine uygun ürünlerle ve eğitimli uzman kişilerle cilt bakımı yapılmasıdır.

Kliniğimize ZO, Dr. Zein Obagı’ nın rehberliğinde geliştirilen sağlıklı bir cilt oluşturan ve cilt sağlığını koruyan medikal ürünler kullanılmaktadır.

Cilt bakımının ilk aşamasında cilde uygun ürün ile cilt temizlenir. Böylelikle gözenekler derinlemesine temizlenmekte, fazla sebum uzaklaştırılmakta ve ölü tabaka arındırılmaktadır.

İkinci olarak uygulanan magnezyum kristalleri içeren peeling ciltteki ölü hücreleri gidererek mekanik bir temizlik sağlar ve cildin üst tabakasının hızla yenilemesini destekler. Temiz, prüzsüz ve eşit tonlu bir cilt görünümü sağlar. Sonrasında uygulanan aktivatör ürün ise kristalleri eriterek derin temizlik etkisini arttırır, cilde nem verir.

Gerçek kimyasal peeling aşamasına hazırlık ürünü ile başlanır(peel prep). Cilt tonu dengelenir, yağ tabakası arındırılır ve özel formüllü peeling solüsyonu uygulanır. Bu ürün kontrollü peeling etkisi cildin yapısını onarır, ince cizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.

Peeling işlemi sonrasında Aloe vera içeren jel ile cilt rahatlatılır, sakinleştirilir ve nemlendirilir.
Sonrasında cilt tipine uygun maske uygulanır. Bu aşamada akneli-yağlı ciltler için farklı, kuru-hassas ciltler için farklı, lekeli-problemli ciltler için farklı ürünler tercih edilmektedir.

  • Cilt bakımının son aşamasında nemlendirici ve güneş koruyucu uygulanır.
  • Cilt bakımı uygulamamız yaklaşık 1 saat sürmektedir.
  • Ayda 1 kez yapılan uygulama ile cildiniz temizlenir, nem ve parlaklık kazanır, cilt tonunuz dengelenir, ince cizgi ve kırışıklıklarıngörünümü azalır.
  • Cilt bakımının sağladığı derin temizliği devam ettirmek için günlük cilt temizliğine dikkat edilmeli, nemlendirici ve güneş koruyucu kullanılmalı, haftada 1-2 kez peeling uygulaması yapılmalıdır.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Op. Dr. Banu AKSOY

Bölgesel zayıflama; ideal kiloda olmasına rağmen belirli bölgelerde yağ birikimi olması durumunda veya vücudun belirli bölgelerinde vücut şeklini bozan yağların uzaklaştırılmasını ifade etmektedir. Yani temelde kilo verdirmek için olan bir işlem olmayıp şekillendirme için yapılan uygulamlardır. Bölgesel yağ birikimlerinin düzeltilmesinde liposuction gibi ameliyat yöntemleri tercih edilebileceği gibi, cihazlarla yapılan işlemler veya yağ eritici mezoterapiler de yapılabilir. Kişi bu uygulamalarla birlikte diyet ve spor da yaparsa mutlaka kilo da verecektir. Kliniğimizde ameliyatsız bölgesel zayıflamada Eximia HR77 Platinum cihazını kullanıyoruz. Ameliyatsız bölgesel zayıflama ve sıkılaşmada 4 farklı teknoloji tek bir cihazda birleştiren sistem 1 haftalık uygulama sonucu % 40’ a kadar  varan yağ yakımına olanak sağlıyor.

Eximia ile ;

  • Bölgesel ve genetik olan kalıcı yağ birikimlerinden kurtulabilirsiniz.
  • Selülitlerinizden kurtulabilirsiniz
  • İncelirken aynı anda sıkılaşma sağlanır
  • Liposuction ameliyatı sonrası ortaya çıkan ödemin hızla tedavisinde etkilidir.
  • Yüz-çene modülü sayesinde gıdı bölgesinde toparlama, tüm yüzde sıkılaşma sağlanabilir.

Seanslar;

  • Hergün veya en fazla 48 saat ara ile uygulanabilir
  • Uygulama süresi bölgeye göre değişmekte olup minumum 40-50 sakika sürmektedir
  • Karın ve simit bölgesi, kollar, sırt, yüz, gıdı bölgesi, göğüs bölgesi, basen ve tüm bacağa uygulanabilmektedir

Uygulama öncesi her hasta kilo, yeme alışkanlıkları, hareket durumu açısından değerlendirilir ve uygulanacak bölgeye dair ölçümler alınır. Hastanın ihtiyaçlarına uygun olarak program düzenlenir. Hastaların sıvı alımını artırması ve 30-40 dakikalık tempolu yürüyüş önerilir. İşlem sonucu seans bitiminde görülmeye başlamakla birlikte en etkili sonuçlar 1. ay sonunda alınmaktadır.

Sistemde 4 farklı teknoloji bir arada bulunmaktadır

  • Dermabrazyon : Cildi temizler, kan akımını arttırır, tedaviye hazırlar
  • Lazer Lipoliz : Lazer teknolojisi ile yağları parçalar. Lazer ışınları yardımıyla yağ hücreleri küçültülür.
  • Vakum (endoradiomag) : 2 farklı teknolojiyi içerir. Vakum sayesinde parçalanmış yağların dolaşıma geçmesini sağlanırken, RF yardımıyla cilt altına ısı verilerek sıkılaşma sağlanır. Parçalanmış yağlar lenf akımı yönünde hareket ettirilerek böbrekler yoluyla vücuttan atılması planlanır. Sadece yağların atılmasına katkıda bulunmaz aynı zamanda selülit, lenf drenaj, sıkılaşma modları sayesinde farklı sorunların çözümüne olanak sağlar.
  • RF : İğnesiz radyofrekans kolejeni ısıtarak cildi sıkılaştırır.

Mezoterapi nedir ?

Cildin epidermis ve dermis tabakalarına çok ince iğneler veya cihazlar yardımıyla vitamin karışımları verilmesi ve  cilde zarar vermeden tedavi etmek üzere kullanılan bir yöntemdir.

Bu uygulama enjektör ile, çeşitli makineler ile veya radyofrekans cihazlarının yardımı ile de yapılmaktadır. Yani cilde vitamini yedirme işlemdir. Cildin kendini  yenilerken iş ve sosyal hayatınızdan uzak kalmanıza gerek yoktur.

Hangi Alanlarda Kullanılır ?

Mezoterapide kullanılan vitamin kokteyllerinin içeriği ciltteki probleme göre değişmektedir. Mezoterapi uygulamaları antiaging amaçlı olarak cilt sıkılaştırma, ince kırışıklıkların tedavisinde, yağlı ciltlerde genişlemiş gözeneklerin azaltılması, akne ve akne izlerinin tedavisinde, leke tedavisinde, kuru ciltlerde cilde nem ve elastikiyet kazandırmak için, operasyon ve yanık skarlarının belirginliğinin azaltılması, gebelik çatlaklarının tedavisinde yardımcı metod olarak kullanılmaktadır.

Nasıl bir Uygulamadır ?

Uygulama öncesi ciltteki problem ve cildin ihtiyaçları belirlenir. Cilt temizlendikten sonra uygulama yapılacak bölge ye lokal anestezi krem sürülerek cilt uyuşturulur. İşlem enjeksiyon yöntemiyle veya dermapen denilen cihaz yardımıyla yapılabilir. Amaç cildin uygun tabakasına uygun ürünlerin verilerek ciltteki iyileşmenin başlatılması ve kan akımının artırılmasıdır. Günümüzde ürün içerikleri çok zengin olup çok farklı problemlere çözüm bulunabilmektedir.  Dermapen adı verilen cihazın cilde dik olarak hızla girip çıkan ultra ince mikro iğneleri (0,02 mm) sayesinde deri yüzeyinde mikroskobik kanallar açılarak cildin iyileşme hücreleri uyarılır. İğnenin batış derinlikleri çalışılan bölgeye ve problemin hangi cilt katmanında bulunduğuna göre hekim tarafından ayarlanır. Yaklaşık 30-40 dakika süren bu işlemde cildin sıkılığı için vazgeçilmez olan “kollajen” ve “elastin” üretimi uyarılır, kan dolaşımı artar.  Ciltte iyileşme başlatılmış olur. İşlemden sonra ciltte kızarıklık oluşacaktır, bunu yatıştırmak için yatıştırıcı bir petid maskesi veya onarım kremi uygulanabilir. Uygulamadan sonra mutlaka nemlendirici ve güneş kremi uygulanmalıdır.

3-4 hafta ara ilecilt problemine göre ortalama 4-6 seans öneriliyor. Hekim tarafından uygun görülen sürelerde tekrarlanan uygulamalar yapılabilir.

Bu uygulama sayesinde:

  • Geleneksel lazer yöntemlerinden farklı olarak ısı hasarı yani yanık oluşturmadan, derinin kıymetli üst tabakasını soymadan, tahriş etmeden cilt derinden uyarılır.
  • Cildin üst tabakası hasar görmediği için yaz aylarında da rahatlıkla uygulanabilinir.
  • Burun kenarı, göz çevresi, dudak çevresi gibi ulaşılması güç bölgeleri tedavi edilmesinde uygulanabilir.
  • İşlem tüm cilt tiplerinde uygulanabilir.
  • Kabuklanma veya iz kalmadığından ertesi gün iş ve sosyal hayata devam edile bilinir.

Kimlere uygulanır?

  • 18 yaş üzerinde herkese yapılabilinir
  • Lazer ile cilt gençleştirme uygulanamayan koyu tenli hastalara uygulanabilir,
  • Derinin en ince olduğu ve diğer uygulamaların yapılamadığı boyun, kol içleri gibi bölgelerede de uygulanabilir,
  • Uygulama bölgesinde aktif enfeksiyon ve aktif deri hastalığı olmamalıdır.
  • Uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.

PRP nedir ?

PRP (Platelet Rich Plasma) tedavisi trombosit dediğimiz kan hücrelerini içeren plazmanın, cilt ve saçlı deri altına enjeksiyon yöntemi ile uygulanmasıdır.

PRP onarıcı maddelerle yüklüdür ve doku onarımında başrol oynar. Büyüme faktörü başta olmak üzere iyileştirici faktörleri ortama bırakıp kök hücrelerin bölgeye yönelmesini sağlar.

Hangi alanlarda uygulanır ?

Çevresel etkenler, genetik faktörler, yaşlılık, stresli yaşam, sigara ve alkol kullanımı gibi metabolizmayı olumsuz etkileyen durumlarda hücre yenilenmesi yavaşlar veya tamamen durur. Böyle durumlarda saç dökülmesi, ciltte sarkma, cilt lekelenmesi, vücut çatlakları oluşur. Onarıcı plateletler (Trombositler) kanımızda mevcut olduğundan bunları ayırmak ve sorunlu bölgeye nakletmek mantıklı olmaktadır.

PRP nasıl uygulanır ?

PRP, kişiden alınan ortalama 10 cc kadar kanın santrifüj edilmesiyle elde edilir. Bu uygulama kişinin kendi kanından yapıldığı için alerjik bir sorun teşkil etmez. Elde edilen PRP malzemesi mezoterapi yöntemi gibi enjekte edilir. İnjeksiyon yöntemi veya motorlu cihazın cilde dik olarak hızla girip çıkan ultra ince mikro iğneleri (0,02 mm) sayesinde deri yüzeyinde mikroskobik kanallar açılarak cildin iyileşme hücreleri uyarılır. Yenilenme etkileri ilk seanstan sonra görülmeye başlar.

PRP tedavisinde kişinin ihtiyacını belirlemek çok önemlidir. Uygulama bölgesi, kişinin yaşı, sorunu ne kadar zamandır yaşadığı önemlidir. Tedavi 3-6 seans civarında uygulanır. Bazı durumlarda 6-8 ay sonra tek seanslık güçlendirme uygulaması yapılabilir. Ortalama olarak 3-4 haftada 1 kez işlem uygulanır. PRP uygulamalarında işlem yapılacak bölgeye 20 dk önce anestezik kremler uygulanabilir.