info@drbanuaksoy.com – 0 555 010 8382

Meme Estetiği

Meme Estetiği
Vücut hatlarınıza uyumlu, ideal ölçülere sahip, daha dik ve şekilli göğüslere sahip olmak için; meme dokusundaki deformasyonların giderilerek iyileştirilmesi ve daha estetik bir görünüm kazandırılması “meme estetiği cerrahi”si ile mümkün…

Meme büyüklüğü genellikle ergenlik sonrası genetik olarak veya hamilelik ve doğum sonrası ortaya çıkar. Meme büyüklüğü olan kişiler kilo vermelerine rağmen meme boyutundaki küçültme istenilen düzeyde olmayabilir veya sarkıklık oluşabilir. Meme büyüklüğü sırt ve boyun ağrısına yaygın olarak sebep olur. Ayrıca meme büyüklüğü bazen meme altında kızarıklık ve enfeksiyona sebep olmaktadır. Bu da kişinin hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Hareket kısıtlılığı, duruş bozukluğu, büyük meme görüntüsünü kamufle etmek için kıyafet seçiminde kısıtlılık oluşan diğer sorunların sadece bir kaçıdır.

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları meme büyüklüğünden ve meme dokusu sarkmasından şikayetçi olan kişilere uygulanır. Bu ameliyatlar sadece estetik amaçlı olmayıp hastanın hareket konforunu ve özgüvenlerini artıran faydalı işlemlerdir.

Kimlere Yapılabilir:

–Memelerinin büyük olmasından, buna bağlı çektiği sırt ve boyun ağrısından ve sürekli meme altı enfeksiyonundan, hareket kısıtlılığından şikayetçi olan kişilere,

–Meme simetrisinden veya sarkıklığından memnun olmayan kişilere uygulanabilir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası:

Ameliyat öncesinde meme şekline, simetrisine ve büyüklüğüne göre planlama yapılır. Meme başı, damar ve sinirleri korunarak olması gereken pozisyona taşınır. Memenin alt , iç ve dış kısmındaki fazlalık dokular ve cilt fazlalığı çıkartılır. Meme dokusu yukarı asılarak memeye şekil verilir. Meme dikleştirme ameliyatlarında yeterli meme dokusu varsa, meme kendi üstünde katlanarak şekil verilir ve göğüs kafesine asılır. Yeterli meme dokusu yoksa, uygun boyutta protez ile meme desteklenir. Yapılan kesiler katlar halinde dikişlerle kapatılır. Bazı hastalarda kanama ihtimali için drenler yerleştirilir.

Ameliyat genel anestezi altında yapılır.Ameliyat süresi 2-3 saattir. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi 1-2 gündür. Kanama kontrolü için konulan drenler kanama miktarına bağlı olarak ertesi gün veya birkaç gün sonra alınır. Meme boyutuna göre değişmekle birlikte meme başı çevresinden düz aşağı inen (lolipop iz) veya ters T şeklinde bir iz kalabilir. İzlerin derece ve boyutu kişiye göre değişiklik gösterir.

Ameliyattan sonraki 6-8 hafta (veya doktorunuzun uygun gördüğü süre) özel korse sutyen giyilmesi gerekmektedir. Hastanın ağır işler yapması tavsiye edilmez. Spora 1 ay kadar ara verilmesi gerekir.

Sigara küçük damarlar üzerinde büzücü etkiye sebep olduğundan meme başı beslenmesini bozabilir, yara iyileşmesini bozarak istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkabilir.Bu nedenle sigara ameliyattan önce bırakılmalıdır. Bazı hastalıklar ( diyabet) ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı da yaranın iyileşmesi açısından önemlidir. Buna göre önlemler alınır. Kan sulandırıcı ilaçlar doktor kontrolünde düzenlenir. Ameliyat öncesi kan şekeri yüksekliği, tansiyon yüksekliği, kansızlık gibi sağlık problemleri kontrol altına alınmalıdır.

Cinsel kimliğin de önemli bir parçası olan meme bölgesi bedenin önemli bir kısmıdır. Kişinin vücut şekline göre memenin büyüklüğü ve ideal standartları değişkenlik gösterebilir. Meme dokusunun büyüklüğü kadar, göğüs kafesinde yerleşim yeri, cilt yapısı ve simetrisi de önem arzeder. Bazı durumlarda meme dokusu sonradan küçülmüş, boşalmış ve sarkmış olabilir.

Meme boyutunda küçülme genelde emzirmeden sonra, bazı ameliyatlardan sonra ve kemoterapi tedavisinden sonra rastlanmaktadır. Meme küçüklüğü ve yokluğu nadiren hormonal veya doğumsal bazı hastalıklara da bağlı olabilir. Genellikle ailesel hiçbir sebebe bağlı olmayan meme küçüklüğü şeklinde görülür.

Kimlere Yapılabilir:

–Meme dokusu sonradan küçülmüş, içi boşalarak sarkmış kişilere uygulanabilir.

–Meme küçüklüğü ve yokluğu olan kişilere yapılbilir.

–Meme dokusu boşalmış ve sarkmış hastalarda büyütme ameliyatları, genelde meme toparlama ameliyatı ile birlikte yapılır.

Protez göğüs bölgesindeki kasın altına veya kas üstüne hemen meme dokusunun altına uygulanmaktadır. Bu durum kişiden kişiye, mevcut meme dokusunun miktarına ve memenin durumuna göre değişiklik gösterir. Meme dokusu çok az olan, derisi ince olan kişilerde protezin cilt altında ele gelmemesi ve sınırlarının dışardan belli olmaması için kas altı yerleşimler daha sık tercih edilmektedir. Protezi örtecek kadar yeterli meme dokusu olan hastalarda kas üstüne de uygulanabilir. Bu ameliyatlarda süt üretiminde rolü olan bezler ve kanallara dokunulmamaktadır. Bu nedenle meme protezi uygulanmış bayanlar çocuk sahibi olduklarında emzirmelerine engel bir durum olmamaktadır. Hastanın meme dokusu küçük fakat cilt sarkması varsa protez uygulaması ile birlikte fazla derinin çıkartılıp mevcut meme dokusunun toparlanması gerekir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası:

Meme büyütme ameliyatları dışarıdan silikon meme protezi kullanılarak yapılır. Meme protezleri silikon bir kılıf içindeki dolgu maddesinden oluşmaktadır. Kılıf pürtüklü veya düz, dolgu ise tuzlu su veya silikon jel olabilir. Protezlerin patlaması teknik hata veya üretim hataları nedeniyle çok düşükte olsa bir risktir. Bunun için doğru cerrahi teknik ve en güvenilir markaları kullanarak önlemimizi alıyoruz. Meme protezleri, yapıları dışında değişik şekillerde de olmaktadır; ancak hangi şeklin kullanılacağına muayeneden sonra hastanın meme yapısına göre karar verilmektedir. Ameliyat öncesi görüşmelerde hastanın mevcut meme yapısı, boyutu, büyüklüğü ve şekli değerlendirilerek protezin şekli, yapısı ve ortalama boyutu tespit edilir. Protez boyutu seçilirken kişinin mevcut meme taban boyutu ve göğüs kafesi ölçüleri önemlidir. Bunun yanında protezin öne çıkımı yani projeksiyon miktarı hastanın beklentileri göz önüne alınarak belirlenir.

Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi 2-3 saattir. Hastalar genellikle hastanede 1 gece yatar. Ağrılı olabilecek ameliyat sonrası dönemde doktorun önerdiği süre kadar özel bir sutyen kullanılır. Ameliyat meme başı alt sınırından veya meme altında 4-5 cm ilk kesi ile girilerek yapılabilir. Kalacak olan izlerin derece ve boyutu hastaya göre değişkenlik gösterir. Kas altı protez uygulamaları bir miktar daha ağrılı olabilir ve hareket kısıtlılığı yapabilir. Ameliyat sonrası hastalar genellikle 7-10 gün içerisinde günlük rutinlerine dönebilirler. 1 ay sonunda spor yapmaya başlayabilirler.

Göğüs sarkması; emzirme sonrası, kilo kaybı veya yaş ile birlikte görülebilir. Meme dikleştirme ameliyatı meme ucu yukarı taşınıp meme dokusu toparlanarak ve gevşek cilt çıkartılarak yapılır. Göğüsler daha gergin ve dolgun bir görünüme kavuşur, dekolte görünümü düzelir, meme altı çizgisi düzenlenir.

Meme Toparlama ameliyatı hastanın fiziksel sorunlarını düzelttiği kadar, kıyafet seçimi ve duruşta iyileşme sağlandığından kişinin özgüvenin artmasına yardımcı olur.

Meme dikleştirme yapılırken hastanın meme  dokusu yetersizse veya hasta göğsünün daha büyük olmasını talep ederse meme protezi ile memenin desteklenmesi gerekebilir.

Meme Toparlama ameliyatını yeni doğum yapmış bir anne ne zaman yaptırabilir?

Yeni doğum yapmış bir anne emzirme bitimini takiben en az 6 ay geçtikten sonra meme dikleştirme ameliyatını yaptırabilir.

Meme toparlama ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyat ile aşağı yer değiştirmiş meme başı olması gerektiği yere taşınır.

Sarkmış meme dokusu olması gereken yukarı bölüme toparlanır.

Gevşek görünümlü meme dokusu yeniden şekillendirilir.

Meme başı gerektiği takdirde küçültülür.

Gevsek cilt dokusu alınır.

Bu işlemler yapılırken meme duyu sinirleri, damarları, süt kanalları mümkün olduğunca korunur.

Meme toparlama ameliyatında iz nerede olur?

Meme dikleştirme ameliyatında oluşacak iz gevşekliğe bağlı olarak:

  • Sarkma miktarı minimal olan memelerde meme başında sadece iz olabileceği gibi
  • Orta derece sarkık memelerde meme başından aşağıya doğru çizgi seklinde olur, buna “ lolipop “ şeklinde iz denir.
  • İleri derecede gevşek ve sarkık memelerde, meme başından aşağıya uzanan çizgiye ek olarak ters “ T “ seklinde meme altında da bir kesi olur.

Bu izleri memenin çıkarılması gereken fazla cilt dokusu belirler.

Sonuç olarak izler zamanla iyice silikleşir ve rengi cilt rengine döner.

Meme başındaki iz ise kahverengi alan sınırında olacağından dikkati çekmez.

Kalacak iz miktarı hastanın yara iyileşme faktörlerinden etkilenmektedir.

Meme toparlama ameliyatı sonrası his kaybı olur mu?

Bu ameliyatta mümkün olduğunca meme sinirleri korunur. Duyu kaybı hiç olmayacağı gibi zamanla düzelen bir his kaybı da meydana gelebilir.

Meme İmplant Ameliyatı ile amaç daha önce ameliyat edilmiş göğüslerde;

  • İzlerinin düzeltilmesi,
  • Dikiş potluklarının, yani dikiş son ucundaki fazlalığın alınması,
  • Meme ucu asimetrisinin düzeltilmesi,
  • Meme protezi konulmuş hastalarda protezin kapsül oluşturmasına yönelik müdahale,
  • Meme protezi sonrası  göğüs arası açık olan hastalara yağ enjeksiyonu,
  • Erkek göğüs ameliyatından sona meme başında hala mevcut doku kalmışsa bunun alınması ve eşitlenmesi… gibi müdahaleleri içerir.

Meme revizyon (yeniden düzeltme ) ameliyatı ne zaman yapılabilinir?

Meme ameliyatının iyileşme sürecine ve yapılan ameliyata bağlı olmakla birlikte en erken ilk ameliyattan 6 ay sonra yapılabilinir. Her yaşta yapılabilir.

Genellikle ilk ameliyattan daha kolay ve de ağrısız, konforlu geçer.

Meme revizyon- gözden geçirme ameliyatı niçin gerekir?

Normalde iki meme fizyolojik olarak eşit değildir. Bazı kişilerde gözle zor farkedilen bazen de çok belirgin asimetriler olabilir. Operasyon öncesi ciddi planlama ve ölçüm ile ameliyatta simetri sağlanması için maksimum dikkat ve çabaya rağmen her iki meme dokusu aynı şekilde iyileşme göstermeyebilir, içeri konulan dikişler zamanla gevşeyebilir, ödeme bağlı sertlikler gelişebilir, meme protezi açılan cepte dokuya basarak kayabilir veya kapsül oluşumu nedeniyle şekil bozukluğu görülebilir. Sonuç olarak normal asimetri olarak kabul edilen % 5-10 luk farkın üzerinde ve cerrahi olarak düzeltmeden fayda görebilecek durumlarda doktora danışılıp detaylı bilgi alınabilinir.

Meme protezi konulan fakat zamanla gevşeyen göğüslerin toparlanması

İlk etapta göğüs dokusu belli bir büyüklüğe uygun olup ilerleyen yıllarda daha büyük meme protezi talep eden hastalar veya meme protezi ilk operasyonu üzerinden çok uzun yıllar geçmiş ve değiştirilmesi gereken hastalar da meme revizyon ameliyatlarına uygundur.

Meme şekli nedeniyle protez konulmasına rağmen her iki meme arası doku eksikliği ve açıklık olan hastalara ilk ameliyatta yağ enjeksiyonu yapılabildiği gibi bunu  ilerleyen zamanda talep eden hastalar da olabilir.

Bütün meme protezleri çevresinde kapsül oluşur. Normalde bu kapsül ince, esnek ve yumuşaktır. Fakat bu kapsül oldukça kalın ve de protezi ezerek göğüs şeklinde bozukluk yaptığı durumda kapsül alınma cerrahisi söz konusu olur. Buna kapsül eksizyonu denir.

Göğüs yara izi düzeltilmesi

Skar kalitesi büyük ölçüde genetik olarak belirlenir. Yine de ameliyatın erken dönemindeki bakım da bu izlerin daha iyi görünmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına yardımcı olur. Tüm tedbirlere rağmen kötü görünen, kabarık yara izleri küçük bir cerrahi müdahale ile düzeltilmesi önerilmektedir.

Bu konuda detaylı bilgi almak üzere kliniğimize başvurabilirsiniz. Bayan cerrahi ekip ve estetik cerrahi uzmanından detaylı bilgi alabilirsiniz

Erkeklerde meme büyümesine Jinekomasti adı verilmektedir. Erkek  hastada meme küçültme “Jinekomasti Ameliyatı” olarak bilinmektedir. Alınan doku sadece yağ doku içerebileceği gibi genellikle meme dokusu ve yağ dokunun karışımıdır.

Jinekomasti hastalarda estetik görünüm bozukluğu kadar psikolojik sorunlara da sebep olmaktadır. Jinekomasti düzeltme ameliyatları kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Memenin büyüklüğüne göre sadece liposuction gerekebileceği gibi zaman zaman fazla derinin de çıkarılması gerekebilir.

Jinekomasti nedenleri?

Jinekomasti oldukça yaygın görülmektedir ve bir veya her iki göğsü etkileyebilir. Bazen bir göğüs diğerinden daha çok büyük olur.

Jinekomasti nedenleri:

Şişmanlık , obezite,

Hormon dengesizlikleri,

Bazı sağlık sorunları,

İlaç veya madde kullanımı (marihuana),

Vakaların çoğunda erkekte göğüs büyümesinin nedeni bilinmemektedir.

Jinekomasti ameliyatları için kimler uygundur?

Erkek Meme küçültme için iyi bir aday fiziksel olarak formda, sağlıklı, duygusal açıdan istikrarlı ve kendi ideal vücut ağırlığına (veya büyük bir kilo kaybını izleyen istikrarlı bir kiloya sahip ) mümkün olduğunca yakın her yaştan erkek hastalardır.

Sigara içilmesi iyileşmenin uzun sürmesine neden olur. Önemli ölçüde kilolu iseniz, en iyi estetik sonuç ve komplikasyonları önlemek için ameliyattan önce kilo verilmesi tavsiye edilir.

Steroid kullanan, uyuşturucu madde kullanan ve fazla alkol içenler ameliyat için iyi bir aday kabul edilmez.

Jinekomasti ameliyatı öncesinde  4-6 ay önce için bu maddelerin kullanımının bırakılması gerekmektedir.

Jinekomasti düzeltme ameliyatı farklı çeşitleri nelerdir?

Erkek meme dokusu genellikle aşırı göğüs dokusu ve yağ dokusu içeren bir kombinasyondur. Bazen de aşırı ya da sarkık deri mevcuttur. Memedeki soruna göre cerrahi planlanmaktadır. Deri fazlası olmayan sadece yağ birikimi olan hastalarda Liposuction uygulanabilir. Deri fazlalığı ile birlikte fazla meme dokusu belirginse açık cerrahi uygulanır. Sarkık derinin ön planda olduğu hastalarda deri çıkarttı işlemler tercih edilir.

Aşırı erkek meme dokusunun alınması

Fazlalık meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılması genellikle meme ucu çevresinden yapılabildiği gibi meme başından başlayan ve yana veya aşağıya doğru uzanan bir kesi ile yapılır. Bu iz genellikle görülmez veya kıllı alan içine gömülü kalır. Tek başına veya liposuction ile birlikte cerrahi meme dokusu çıkartma işlemi yapılır.

Jinekomasti Liposuction ile düzeltilmesi

Liposuction, yağ dokusunu ve glandüler –meme dokusunun bir kısmını çıkarmak için en çok başvurulan yöntemdir. Lazer yardımlı liposuction uygulaması ile hem sert meme dokusunun çıkartılması sağlanır hemde meme cildi sıkılaştırılabilir.

Meme dokusunun da çıkarılması gereken durumlarda küçük bir kesi ile hemen meme başından işlem yapılır. Bu kesi daha sonra görülmez.

Jinekomasti ameliyatı sonrası

Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama 1-2 saat sürer.

Hasta aynı gün taburcu olabilir.

3-4  hafta korse giyilmesi gerekir.

Ortalama 5 gün sonra banyo yapılabilir.

3 haftadan sonra egzersize başlanabilir.

Dikiş hatlarını 1 yıl kadar güneş kremi ile korumak gerekir.