Kol, bacak ve karın bölgesindeki farklı faktörlere bağlı gelişebilen deformasyonların giderilmesini hedefleyen cerrahi uygulamalardır. Kişiye özel olarak tek başına uygulanabildiği gibi kombine bir halde de yapılabilir
Kadınlarda daha sık oluşmakla birlikte erkeklerde de aşırı kilo alma ve verme sonucunda karın derisi ve kaslarında oluşan deformasyona bağlı olarak, karın bölgesinde sarkma ve gevşeme oluşmaktadır.
Kadınlarda en önemli etken geçirilmiş hamileliklerdir. Özellikle karın bölgesi sadece yağlanmakla kalmaz, ayrıca kasların araları açılır ve sarkar. ABDOMİNOPLASTİ ameliyatı ile yepyeni bir görünüme kavuşmanız mümkündür.
Abdominoplasti ameliyatları kişiye özel değerlendirilerek mini / full veya rutin şekilde, bazen de liposuction ile kombinlenerek uygulanabilir.
Kimlere Yapılabilir:
– Diyet ve spor yapmasına rağmen karnındaki yağları eritemeyenlere,
– Kilo verdikten sonra karın cildinde sarkma, çatlak ve gevşeme olanlara,
– Doğum yapmamasına karşın yağ doku kalınlığı artmış bir karına sahip olanlara,
– Karnında hamileliğe bağlı çatlar, sarkma ve gevşeme olanlara,
– Vücudu estetik ölçülerde olmasına karşın yalnızca karın bölgesinde yağlanma, kilo problemi olanlara,
– Ameliyat sonucuyla ilgili gerçekçi beklentileri olanlar, bu operasyonun yapılmasını engelleyecek sağlık sorunu olmayanlar, operasyondan kısa bir süre sonra hamile kalmayı düşünmeyenler, Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) için uygun adaylardır
Ameliyatı Öncesi ve Sonrası:
Sezeryan kesisisinin yanlara uzatılmasına benzer karnın alt kısmında yapılan bir kesiyle girilerek, cilt ve cilt altı yağ dokusu karın kası üzerinden kaldırılır. Mini abdominoplastide cilt dokusu göbek seviyesine kadar, tam abdominoplastide ise kaburga altına kadar kas üzerinde kaldırılır. Cilt gerilerek fazla doku çıkartılır, kesi estetik dikişle kapatılır. Abdominoplasti̇de yeni göbek deliği oluşturulur. Gerekirse liposuction, abdominoplasti ameliyatına eklenir. izler iç çamaşırının içinde kalacak şekilde yerleştirilir. Genital bölgedeki sarkma da bir miktar düzelir.
Ameliyat süresi 2-3 saattir. Genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra hastaya özel bir korse giydirilir. Korse derinin yeni vücut hatlarına uygun biçimlenmesini sağlar. Ayrıca hastanın ağrılarını biraz da olsa azaltır ve daha rahat hareket etmesini sağlar. Korse, doktorun önerisine göre 6-8 hafta süreyle sürekli olarak giyilmesi gerekir. Hasta düz ve estetik karın görünümüne kavuşur. Çatlaklar kısmen veya çoğunlukla tamamen ortadan kalkar.
Vücutta mini kesi ler açılarak vücuttaki fazla yağ oranının düşürülmesine ve vücuthatlarının şekillendirilmesini hedef alan cerrahi uygulamalardır.
Liposuction (Liposakşın) nedir?
Liposuction vücudun belirli bölgelerindeki diyet ve egzersiz ile erimeyen inatçı yağ dokusunun alınma işlemidir. Liposuction aslında vücut şekillendirme ve vücut kontörlerini düzeltme ameliyatıdır. Yağ birikimi göbek, bel yanları, diz içleri, basen, sırt, gıdı gibi vücudun herhangi bir bölgesinde olabilir ve bu alanlardaki yağ dokularının alınması ile vücuda şekil verilmiş olur. Vücutta daha orantılı bir görünüme sahip olunur.
Liposuction uygulaması nasıl yapılır?
Liposuction ameliyatı bu ameliyat için geliştirilmiş çeşitli kalınlıkta içi boş çok ince kanül denilen aletler ile yapılır. Yağ dokusu içerisine steril olarak hazırlanmış bir sıvı verilir. Bu sıvı yağ dokusunun parçalanmasına, yağ hücrelerinin birbirinden uzaklaşmasına yardımcı olur. Parçalanan yağ dokusu içi boş kanüller ile vakumla bir makineye çekilir.
Cihaz yardımlı veya yardımsız yapılan tüm liposuction işlemlerinde sıvı verilmesi ve parçalanan yağın vakum ile çekilmesi işlemleri ortaktır.
Liposuction diğer kesi yapılarak yapılan yöntemlere göre deri çıkartımı yapılmıyorsa izin minimum olduğu bir ameliyattır.
Kimler Liposuction (Liposakşın) yaptırabilir?
Bu ameliyatlar için en uygun adaylar ideal kilosuna yakın, çok sık kilo alıp vermeyen, cilt gerginliği ve esnekliği iyi olan, bölgesel olarak diyet ve egzersizle verilemeyen yağ birikimi olan kişilerdir. Ayrıca hasta kilosu sabit, egzersiz yapabilecek durumda olmalıdır. Cilt elastikiyeti iyi olmayan ve cilt sarkması olan kişilerde cilt çıkartıcı işlemlerin de yapılması gerekir.
Liposuction (Liposakşın) ile kaç kilo alınır?
Liposakşın kilo kaybı için bir alternatif değildir . Vücudun belirli alanlardaki yağ dokuların alınıp vücut şeklinin düzeltilmesi ve şeklinin orantılı görünmesi hastaya ciddi kilo vermiş gibi bir görüntü sağlayabilir.
Liposuction (Liposakşın) ile iz kalır mı?
Liposuction ameliyatları tek başına yapıldığında sadece kullanılacak kanül genişliği kadar yani 3-4 mm kesi yapıldığından ve bu kesiler vücudun mümkün olduğunca görünmeyen alanlarına yerleştirildiğinden kalacak izin çok az olması beklenir.
Liposuction (Liposakşın) sonrası bakım nasıl olur?
Liposuction ameliyatında deri ile kaslar arasındaki fazlalık yağ doku alınmaktadır ve sonrasında altındaki yağ dokusu azalan derinin boşluk kalmaksızın dokuları örtmesi ve de ödemin çabuk atılması için sıkı bir korse giyilmesi gerekir. Korsenin ortalama 4-8 hafta kullanılması önerilir. İyileşme döneminde cildin iyi nemlendirilmesi gerekir. Cilt örtüsünün kalitesini artırıcı ve ödem attırıcı destek uygulamalar ameliyat sonrasında yapılabilir.
Ameliyatı takiben 1-3 gün ağrı olabilir. Ve yine ameliyatı takiben ilk 7-10 gün ameliyat alanlarının oldukça şiş olunması beklenir. Bu dönemde korsenin çıkarılmaması ve lenf drenaj masajları önerili.
Liposuction ameliyatı sonrasında ödemler ilk 1 ayda hızla inmeye başlar, ilk 6-8 hafta şişliklerin en hızlı indiği dönemdir ve hastalar 3. aydan itibaren sonucu görmeye başlarlar. İyileşme süreci 6 ay ile 1 yıl süresince devam etmektedir. Bu iyileşme sürecinde asimetriler, bölgesel ödemler, çöküntüler ve düzensizlikler görülebilir. Bu problemler masaj ve destek uygulamalarla düzeltilebilir.
Liposuction ameliyatlarının çeşitleri nelerdir?
Standart, klasik liposuction;
Alınması planlanan yag dokusuna özel karışımlı serum verilerek kanüller yardımı ile vakumla çekilmesidir. Bu işlemde yağları parçalamak için başka bir ek metod uygulanmaz.
Ameliyathane ortamında, steril koşullarda ve ağrı duymamak için genel anestezi altında yapılması uygundur. Alınacak yağ miktarı kişinin kilosuna, yağ birikimlerinin durumuna, kişinin sağlık ve metabolik durumuna göre belirlenir.
Ultrasonik Liposuction;
Ultrasonik liposakşın yönteminde ultrason enerjisi yağ dokunun kırılmasında yardımcı olmak üzere kullanılır. Yine bu işlemde parçalanan yağ doku vücuttan vakum ile çekilir. Ultrason yöntemi kullanılarak üretilen makinaların ticari isimleri değişmekte olup mekanizma temeli aynı etkiye dayanır.
Lazer liposuction nedir?
Lazer ışınlarının yağ dokuya ulaşarak yağ dokunun parçalanması esasına dayalı bir yöntemdir. Bunun için çeşitli uzunluklarda lazer uçları üretilmiştir. Bu yöntem yine steril ameliyathane koşullarında yapılması önerilmektedir. Klasik liposuction ameliyatındaki gibi yağ doku içerisine steril sıvı verildikten sonra lazer yardımıyla yağ dokusu daha sıvı ve homojen hale getirilmekte ve kabuller yardımıyla sıvılaşan yağ çekilmektedir. Son aşamada cilt altına lazer tekrar uygulanarak deri ısıtılmakta ve cildin sıkılaştırılması amaçlanmaktadır.
Erkek ve kadınlar arasındaki liposuction ameliyatı farklı mıdır?
Kadın ve erkeklerde yağ birikim bölgeleri farklılık gösterebilir. Erkeklerde özellikle karın orta bölgesindeki yağlanma daha çok görülürken kadınlarda alt karın ve basen yağlanması daha fazladır. Karın içi organ çevresi yağlanması fazla olan kişilerde liposuction ameliyatları ile istenilen sonuç alınamayabilir. Liposuction ameliyatının sonucu cilt altı yağ doku kalınlığına bağlıdır, organ çevresi yağ dokusu alınamaz. Erkeklerde cilt kalınlığı bayanlara oranla daha kalındır ve liposuction sonrası cildin toparlanması daha iyi olmaktadır. Bayanlarda hamilelik sonucu çatlak ve cilt sarkmasına daha fazla rastlanmaktadır. Sadece liposuction ameliyatı ile istenilen cilt toparlanması sağlanamayabilir.
Üst koldaki problemler genellikle üst kol arka ve iç kısımlarında sarkıklık, yağ birikimleri ve deri sarkması şeklinde ortaya çıkar. Bu bölgede deri ve deri altı dokusu daha gevşektir. Genellikle ailesel yatkınlık, yaşlanma, kilo alıp-verme, güneşe maruz kalma gibi etkenler, deri ve derialtı dokusundaki gevşemeyi daha da arttırarak, sarkıklıklara neden olur.
Kollar yana doğru kaldırıldığında, kolun üst kısmında, yarasa kanadı şeklinde sarkma ortaya çıkar. Kol sarkmalarında problemler hastadan hastaya değişim göstermektedir. Bazen deri kalitesi bozulmuş ve bölgesel yağlanma artmıştır; hızlı kilo verenlerde ise sadece sarkma söz konusudur. Deri kalitesi bozulmuş ve sarkma varsa Kol Germe Ameliyatı gerekir. Bazı hastalarda ise hem liposuction hem de kol germe kombine edilebilir.
Kimlere Yapılabilir:
– Deri kalitesi bozulmuş, bölgesel yağlanması artmış kişilere,
– Hızlı kilo alıp vermekten dolayı deri ve deri altı dokusu gevşeyenlere uygulanabilir.
Kol germe ameliyatı öncesi ve sonrası
Kol sarkmalarında uygulanan kol germe ameliyatı genellikle genel anestezi altında uygulanır. Ortalama 1-3 saat arası sürer. Hasta hastanede 1 gece kalır. Koldaki sarkma deri boyunca hem enine hem boyuna iki boyutludur. Bu nedenle deri hem enine hem de boyuna kesilerek sarkan deri alınmalıdır. Enine deri fazlalığı koltuk altına yapılan kesilerle alınacağı için izini gizlemek kolaydır. Boyuna deri fazlalığı boyuna yapılacak kesilerle alınır ki, burada kalan izin görünmesi söz konusudur.
Ameliyat sonrası kanama ve sıvı birikimlerini engellemek için bu bölgeye drenler konulabilir. Bunlar en fazla 2-3 gün sonra çekilir. Özellikle ameliyattan sonraki ilk günlerde kolların yüksekte tutulması önerilir. Ameliyat sahasında oluşabilecek şişme, ödem ve kanamaları azlatmak için baskılı bandaj uygulaması yapılır. Üç gün sonra kola şekil vermesi için kolu saran çorap şeklinde elastik bir bandaj uygulanır. Genellikle alınacak dikiş olmaz.
Ameliyat sonrası dönemde ağrı fazla görülmez. Ağrı olursa ağrı kesiciler yeterlidir. Normal hayata dönüş birkaç gün içindedir. İlk iki hafta dikişleri zorlayıcı hareketler yapılmamlıdır. Kalacak iz hattı kollar kapalıyken görünmeyecek şekilde ayarlanır. Kalacak izin miktarı ve uzunluğu koldaki deri sarkması miktarı ve kişinin yara iyileşme faktörleri ile direkt ilişkilidir. Kolunuzun içindeki iz ilk zamanlar kabarık kırmızı olmakla birlikte zamanla incelecek ve soluklaşacak daha az belirgin hale gelecektir. Erken dönemde dikiş bölgesinin korunması, terleyici ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılması önemlidir.
Yaşlanma sürecine bağlı olarak, derinin elastikiyetinin kaybı ve deri altı yağ dokunun azalmasına bağlı olarak özellikle uyluk iç kısmındaki bacak derisi kasıklardan aşağı doğru sarkar. Sık kilo alıp vermekte deri sarkmasına yol açabilir.
Kimlere yapılabilir:
– Derinin elastikiyet kaybından dolayı, deri sarkma oranı yüksek olan kişilere,
– Kilo alıp vermeye bağlı deri gevşemesi veya deri yağlanması fazla olan kişilere,
– Deri altı yağ dokusunun azalmasına bağlı torbalanma şeklinde sarkması olanlara uygulanabilir.
Derinin sarkma oranı ve deri altı yağ dokusunun kalınlığına bağlı olarak yapılacak ameliyat şekline karar verilir. Bazı durumlarda Bacak Germe Ameliyatına liposuction işlemide eklenir. Liposuctiondan sonra bol olan deriye bacak derisini germe işlemi uygulanır.
Bacak germe ameliyatı öncesi ve sonrası
Bacak germe ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Ameliyat öncesinde fazla yağ birikimi olan alanlar, deri fazlalığının miktarı ve kesilerin yerleşim alanları belirlenir, planlama yapılır. Ameliyat süresi ortalama 2-4 saattir. Hastaların hastanede kalma süresi 1 gecedir. Ameliyat sırasında konulan drenler genellikle ertesi gün çekilir. Özel bir korse bir ay boyunca kullanılır. İlk günler yatarken ve otururken bacaklar kalp seviyesinden yukarıda tutulmaya çalışılır. Varis çorabı 1 hafta kadar kullanılmalıdır.
Karşılaşabilecek sorunlar diğer estetik cerrahi girişimlerden daha farklı değildir. Kasık ve bacak iç kısmında kalan izler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Özellikle ameliyattan sonra 1 ay boyunca bu izlerin genişlememesi için uyluk hareketleri mümkün olduğunca kısıtlamak gerekmektedir.